Triggerpoint therapie

 

De triggerpoint therapie is een diepe weefselmassage die rechtstreeks op het triggerpoint wordt gegeven. Een triggerpoint is een kleine samentrekking in spierweefsel en voelt aan als een rijstkorrel, of een erwt die diep in de spier verscholen ligt. Het effect dat een triggerpoint op de spier heeft, is dat hij hem verzwakt, maar ook gespannen houdt. Waarbij ook de aanhechtingen van de spier onder spanning gehouden worden wat dan weer vaak symptomen veroorzaakt in nabijgelegen gewrichten.

Het is bekend dat triggerpoints de oorzaak zijn van pijn in het hoofd, nek en kaak en onderrug. Triggerpoints veroorzaken symptomen als oorpijn, duizeligheid, misselijkheid, maagzuur en tennisarm. Bij baby’s kunnen ze kolieken veroorzaken.

De voortdurende spanning in het triggerpoint zelf beperkt de circulatie in het omliggende gebied. De ophoping van afvalstoffen, maar ook het gemis aan zuurstof en voedingsbestanddelen die voor de celstofwisseling noodzakelijk zijn, kunnen triggerpoints maanden- en zelfs jarenlang in stand houden, tenzij er ingegrepen wordt.

De vicieuze cirkel dient te worden doorbroken.

Het bijzondere van een triggerpoint is dat ze vrijwel altijd pijn veroorzaakt op een andere plek: dit noemt men afgeleide pijn. Deze afgeleide pijn  komt voor in voorspelbare patronen. Als je eenmaal weet waar je moet zoeken, zijn triggerpoints gemakkelijk op de tast te vinden en kun je ze op meerdere manieren uitschakelen.

 

 

Dorn Therapie en Breussmassage

 

De Dorn Therapie is een milde en pijnloze methode om verschoven rugwervels en gewrichten weer recht te zetten. De basis van deze methode is de correctie van het beenlengteverschil. Bijna iedereen heeft een beenlengteverschil, doordat er ruimte in de gewrichten is gekomen. Door verkeerd zitten, staan of door autorijden ontstaat een scheefstand in het bekken met als gevolg beenlengteverschil. Dat resulteert in een onnatuurlijke houding voor de wervelkolom waardoor rugklachten, heup- knie- schouder- en nekklachten kunnen ontstaan.

Bij de meeste therapievormen wordt het kortere been kunstmatig langer gemaakt (zooltje in schoen), terwijl we met de Dorn Therapie juist het langere been korter maken.

Na het corrigeren van het beenlengteverschil worden alle wervels en gewrichten gecontroleerd en zo nodig gecorrigeerd. Deze correcties worden uitgevoerd in samenwerking met de cliënt die op een bepaalde manier moet bewegen zodat de behandelaar de gewrichtjes weer op hun plaats kan schuiven. (er wordt NIET gekraakt)

Na de correctie vindt een afsluitende Breussmassage plaats waarbij de wervelkolom gestrekt wordt zodat er ruimte ontstaat voor een optimale doorbloeding van het gebied.

 

 

Cupping Therapie

 

Cupping is een zeer oude methode om het zelfgenezingsvermogen van het lichaam te activeren. Door het vacuüm trekken van een cup op de huid wordt de onderhuidse doorbloeding gestimuleerd waardoor blokkades opgeheven worden. Deze bindweefselmassage werkt ontspannend en ontgiftend.

De cupping-techniek wordt binnen de Chinese Geneeskunde al eeuwenlang gebruikt.

In het oude Griekenland was het Hippocrates die de cupping methode als aanbeveling deed voor vele kwalen. En ook de Nederlandse arts Hermannus Boerhaave (1668-1738) hoogleraar in de geneeskunde te Leiden deed aan ‘koppen zetten’.

Cupping kan worden toegepast bij rug- nek- en schouderklachten. Maar ook bij vastzittende kou, verkoudheid, vermoeidheid, lusteloosheid, spanningen of stress, fibromyalgie, elke spier- of gewrichtspijn en cellulite.

Het cuppen op zich werkt nog altijd hetzelfde, alleen de cups zijn aangepast aan deze tijd.